Børn og kost
Mad og næring er vigtigt i alle aldre, men mange af vores mad- og spisevaner dannes i barndommen.
Det er derfor meget vigtigt at børn udvikler et sundt forhold til mad og madvare. Med en sund nysgerrighed til råvarerne og åben tilgang kommer man langt.
Udover sunde spisevaner, er det også vigtigt for barnets udvikling og vækst. Når man er i voksealderen, siges det at man skal spise meget, men det er også vigtigt at barnet får det helt rigtige. PÅ denne måde sikrer man også at barnet får de rigtige vitaminer og mineraler.
Anbefalinger for kost 0-6 årige
Fødevarestyrelsens anbefalinger
De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen - Senest opdateret 17. maj 2021
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du blive klogere på de officielle kostråd, herunder hvad Fødevarestyrelsen anbefaler vedrørende mælk og mejeriprodukter.
Fødevarestyrelsen siger:
"For mælk, mælkeprodukter og ost gælder følgende rettesnor for forskellige aldersgrupper:
- Børn på 2-5 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 10 g ost om dagen (1/2 skive) eller 300 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis du ikke spiser ost.
- Børn på 6-9 år: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 15 g ost om dagen (3/4 skive) eller 325 ml mælk eller mælkeprodukt om dagen, hvis du ikke spiser ost.
- Børn fra 10 år samt voksne: 250 ml mælk eller mælkeprodukt og 20 g ost om dagen (1 skive) eller 350 ml mælk og mælkeprodukt om dagen, hvis du ikke spiser ost."
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at børn under tre år ikke får store rovfisk som fx gedde, aborre, tun mm. Det gælder også tun på dåse.
Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt.
Gluten kan introduceres i overgangskosten i 4-6 måneders-alderen fx som en havregrød.
Majs, ris, hirse, boghvede og quinoa indeholder ikke gluten. Hvede har det højeste glutenindhold, men rug og havre har et lavt glutenindhold.
Ris
Hold igen med ris til børn. Ris indeholder grundstoffet arsen, som kan være kræftfremkaldende. Som udgangspunkt er arsen ikke farligere for børn end for voksne. Men da børn spiser mere i forhold til deres lille kropsvægt end voksne, kan deres indtag af arsen blive relativt større end voksnes.
Rosiner
Børn må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder, da de kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og er kræftfremkaldende.
Børn bør derfor kun spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag. Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner.
Nitratrige grønsager
Bør som tommelfingerregel kun udgøre en tiendedel af mosen eller retten. Hvis nitratrige grønsager som fx rødbeder eller spinat indgår i mosen eller retten i en større mængde, bør den kun serveres for barnet en gang i mellem, fx med ca. 14 dages mellemrum.
Kanel og kanelholdigt
Bagværk bør kun gives i begrænsede mænger til små børn. Kanel indeholder kumarin, der kan give skader på leveren.
Honning
Må ikke tilbydes til børn under 1 år, da det kan give botulisme.
Der gives D-vitamin fra barnet er 2 uger til 4 år:
10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt.
Hvis dit barn får mere end 800 ml erstatning dagligt, med 1,3 μ vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal barnet ikke have D-vitamintilskud.
Hvis dit barn i takt med, at det spiser mere mad, senere drikker mindre end 800 ml modermælkserstatning med 1,3 μ D-vitamin pr. 100 ml eller mere dagligt, skal D-vitamintilskuddet genintroduceres.
Det anbefales at D-vitamin gives som dråber frem til 4 år.
Anbefalinger for kost til 6-18 årige
Vælg de magre mælkeprodukter som skummet-, mini eller kærnemælk.
¼-½ liter mælkeprodukt er passende i forhold til en sund varieret kost. Så vil der også være plads til at spise 1-2 skiver mager ost eller 1 skive fuldfed ost.
Et barn på 6-10 år har behov for ca. 600 mg kalk daglig i sin kost
Et barn på 11-18 år har behov for ca. 900 mg kalk dagligt i sin kost.
Alle børn fra 4 år og alle voksne anbefales at tage et D – vitamintilskud på 5 – 10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret.
I de ældste klasser kan energidrikke være populære.
Et forbrug på mere end 2,5 mg. koffein pr. kg legemsvægt dagligt kan være skadeligt for børn og unge og kan give bivirkninger som mavesmerter, hovedpine, uro, irritabilitet, nervøsitet, angst eller søvnløshed.