Skru ned for solen mellem kl. 12 & 15
Når uv-indekset er 3 eller mere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse vi, at man beskytter sig i solen. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 & 15 fra april til september, når der er skyfrit eller kun få skyer på himlen. Man kan beskytte sig mod solen ved at følge de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme. Derudover bør man undgå at gå i solarium.

Solbeskyttelse for børn
Det er særlig vigtigt at beskytte børn i solen. Vuggestuer, børnehaver og skoler opfordres til at udarbejde en solbeskyttelsespolitik med retningslinjer for en fornuftig adfærd i solen. Fornuftige solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for solskoldninger og for hudskader og kræft i huden senere i livet. Jo oftere man udsættes for store uv-doser fra sol og solarier i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Skygge
Børn beskyttes bedst mod uv-stråling ved at tilbringe mindre tid i direkte sol i de timer, hvor uv-strålingen er stærkest. Det er mellem kl. 12 & 15 fra april til september. Omkring halvdelen af dagens samlede mængde uv-stråling falder i dette tidsrum. Børn bør have mulighed for – og opfordres til – at søge skygge.

Klæd børnene på med hat og let tøj
Når børn leger udendørs mellem kl. 12 & 15, bør de have en bredskygget hat på, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Det anbefales, at børnene bærer tøj, som mindst går til knæ og albuer. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse og er køligt, når det er varmt. Almindeligt tøj giver god beskyttelse mod solens uv-stråling. Ved særligt behov kan man købe tøj, der er fremstillet af tekstiler med indbygget UPF-faktor (UV Protection Factor) på 50 eller mere.

Brug solcreme
De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, kan huden smøres med solcreme, f.eks. på ansigt og hænder, for at nedsætte risikoen for at få kræft i huden og tidlig ældning af huden. Brug som udgangspunkt en solcreme med mindst faktor 15 (mellembeskyttelse). I udlandet vælges en højere faktor efter behov (se faktaark om Solferie i udlandet). Husk, at solcreme ikke forhindrer al uv-stråling i at nå huden – en lille del vil altid trænge igennem.

Smør med rigelige mængder, ca. 20 minutter før børnene går ud i solen. Benyt en barnehåndfuld solcreme til en hel barnekrop (20 ml). 

Spædbørn, som ikke selv kan bevæge sig, skal holdes væk fra direkte sollys og behøver derfor ikke solcreme .

Undgå solcremer, der indeholder stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) til børn under 12 år, da stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Svanemærkede produkter må ikke indeholde 4-MBC eller andre stoffer, der er på EU´s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer. Svanemærkede produkter til børn må desuden ikke indeholde parfume.

Skru ned for solen

Læs mere om solbeskyttelse og få gode råd på Kræftens Bekæmpelse...

Sol og børn i dagtilbud

Sundhedsstyrelsens specifikke anbefalinger i forhold til beskyttelse af børn i institutioner. Læs mere... Sundhedsstyrelsen har specifikke anbefalin…

Del: