• Astma

  Astma er den hyppigst forekommende kroniske sygdom hos børn og unge. Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma.

  Astma er årsag til flest indlæggelser på børneafdelingerne. Ca. 5.000 børn i alderen 0-5 år indlægges årligt med astmatiske symptomer eller astma.

  Ved astma snører luftvejene sig sammen og slimhinderne i luftvejene hæver op grundet en betændelseslignende tilstand. Det betyder, at der forekommer mere slim i luftvejene, og at passagen for luft ind og ud af lungerne mindskes, så det bliver sværere at trække vejret.

  Et barn, der har astma, trækker ikke vejret normalt, hvilket kan komme til udtryk på mange forskellige måder.

  Astma hos børn kan lyde som en hvæsen, barnet hoster måske meget, eller bliver let forpustet. Men mange børn slås i dagligdagen med symptomer, som ikke tydeligt signalerer sygdom i luftvejene. Derfor går mange børn og unge rundt med ubehandlet astma, som kan være med til, at de eksempelvis er uønsket inaktive og hæmmes i deres hverdag, samt at livskvaliteten hos barnet/den unge sænkes.

  Læs mere om astma hos Astma-Allergi Danmark her: https://astma.astma-allergi.dk/hvaderastma

 • Allergi

  Allergi er oftest en sygdom, der er arvelig betinget. Den er tit knytter sig til astma, høfeber og børneeksem.

  Man har derfor større risiko for at udvikle allergi, hvis ens forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Nogle mennesker udvikler dog allergi, selvom ingen andre familiemedlemmer har det.

  Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i kroppens immunsystem over for ellers normalt uskadelige stoffer. Denne overreaktion giver gener, der kan variere i sværhedsgrad.

  Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, nældefeber og ved fødevareallergi kløe i mund og svælg og mavegener. Når man har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, du ikke kan tåle og ved behov behandle allergisymptomerne med medicin.

  Læs mere om allergi på Astma-Allergi Danmark 

   

 • Børneeksem

  Børneeksem er en hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Den kløende hud generer barnet, og jo mere barnet klør, des værre bliver eksemet.

  Børn med børneeksem kan ofte sove dårligt, være urolige, meget aktive og ivrige, fordi huden klør og irriterer dem hele tiden.

  Kløe og mangel på søvn kan medføre:

  • at barnet bliver træt og pjevset, da det ikke får sovet ordentligt.
  • at barnet græder mere samt er uroligt.
  • at barnet bliver irritabelt og ukoncentreret, når eksemet er i udbrud.
  • at skolebørn kan have svært ved at stå op om morgenen og koncentrere sig i timerne.

  Man kan minimere risikoen for, at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op.

  Find mere viden og gode råd hos Astma-Allergi Danmark 

   

   

Vil du vide mere?

Få mere viden og gode råd om astma, allergi og eksem på Astma-Allergi-Danmark...

Kontakt

Sundhedsplejen

Farum Kulturhus,
Kulturtorvet 12
3520 Farum
Tlf.: 7216 5695

Sundhedsplejerskerne: har telefontid mellem kl. 8-9

Sekretæren: har telefontid mellem kl. 8-12

E-mail: sundhedsplejerske@furesoe.dk

 

Del: