Børnehænder i sanden

Amning

Mælken dannes allerede under graviditeten, og den er der lige fra fødslen. Den første mælk kaldes råmælk eller colostrum. Den er særlig rig på antistoffer mod sygdomme, og den er let fordøjelig og sætter gang i afføringen.

Etablering af amningen

De første dage efter fødslen er der ikke så meget mælk - men lige præcis hvad barnet har brug for. Produktionen kommer gradvist i gang i løbet af et par døgn. Jo hyppigere du ammer,og lader dit barn ligge hud mod hud hos dig des hurtigere dannes mælken. Vær opmærksom på at dit barn svøber korrekt om dit bryst – vedvarrende smerter under hele ammemåltidet kan være tegn på at dit barn ikke svøber/sutter korrekt . Kontakt derfor hospital eller din sundhedsplejerske hurtigst muligt så I kan få støtte og vejledning.

I de første dage er det helt almindeligt at jeres barn gerne vil ammes hyppigt dvs 10-12 gange i døgnet. Omkring det tredje døgn bliver brysterne hos de fleste ømme, spændte og hårde, men hvis du bliver ved med at amme hyppigt, går det hurtigt over.

Er der mælk nok?

I løbet af de næste uger bliver brysterne igen blødere og mindre spændte. Det er helt normalt, og det betyder ikke, at mælken svinder. Barnet får mælk nok, hvis der er mange våde bleer, hvis der er afføring, og hvis det i øvrigt virker tilfreds og vil spise.

Når mælken er løbet godt til, skal du prøve at finde en rytme, hvor barnet fortsat hyppigt tilbydes brystet, men der skal også være pauser til at fordøje mælken indimellem. Efterhånden lærer I at høre forskel på, om det er sult, våde bleer eller andet, der får jeres barn til at græde eller være urolig.

Sundhedsplejersken kontakter jer senest et par dage efter fødslen mhp aftale af et barselsbesøg som tilbydes inden for 4-6 døgn. I besøget vil hun have fokus på ammeetableringen og dit barns alment trivsel. Du og din partner er også altid velkommen til at kontakte os vedr. ammepørgsmål under graviditeten.

Hvis du har født på Hillerød hospital kan du ringe til deres hotline:

  • Hillerød hospitals ammeambulatorium - telefon 4829 7306

 
Sidst opdateret 09. april 2019

» Kontakt

Sundhedsplejen Furesø

Farum Kulturhus

Stavnsholtvej 3
3520 Farum

 

Åbningstider:

Kontoret kan kontaktes på 7235 5695 mandag - fredag mellem kl. 8-12

Sundhedsplejerskerne kan kontaktes på 7235 5695 mandag - fredag kl. 8-9 


Download Adobe Reader
Siden refererer til et pdf-dokument. Læsning kræver Adobe Reader.